Sıfır Atık Belgesi
Ülkemizde sıfır atık uygulamaları 12.07.2019 tarih ve 30829 sayılı Resmi Gazete ’de yayınlanarak yürürlüğe giren “Sıfır Atık Yönetmeliği” ile hammadde ve doğal kaynakların etkin yönetimi ile sürdürülebilir kalkınma ilkeleri doğrultusunda atık yönetimi süreçlerinde çevre ve insan sağlığının ve tüm kaynakların korunmasını hedefleyen sıfır atık yönetim sisteminin kurulmasına, yaygınlaştırılmasına, geliştirilmesine, izlenmesine, finansmanına, kayıt altına alınarak belgelendirilmesine ilişkin genel ilke ve esasların belirlenmiştir.
Bu Yönetmelik, mahalli idareler ve EK-1 listede tanımlı diğer yerler ile gönüllülük esasına dayalı olarak sıfır atık yönetim sistemini kurmak isteyenler için sıfır atık yönetim sisteminin kurulmasına, izlenmesine, sıfır atık belgesi düzenlenmesine ilişkin esasları kapsamaktadır.
Sıfır Atık Belgesi almakla yükümlü kuruluşlar arasında Mahalli idareler, Kamu Kurum ve Kuruluşları, Eğitim Kurumları, Organize Sanayi Bölgeleri, Hastaneler, Havalimanları, Alışveriş Merkezleri, ÇED Yönetmeliği Ek-1 ve Ek-2 kapsamındaki tesisler yer almaktadır.
AÇEL Çevre Danışmanlık olarak sıfır atık sisteminin etkin bir şekilde kurulabilmesi için aşağıdaki adımları gerçekleştirmekteyiz;
- Odak Noktalarının Belirlenmesi
- Mevzuat Durum Tespiti
- Planlama
- İhtiyaçların Belirlenmesi ve Temin
- Eğitim ve Bilinçlendirme
- Uygulama
- Raporlama
- Sıfır Atık Belgelendirme İşlemleri