Karbon Ayak İzi Hesaplanması & Raporlanması
Günümüzde artan nüfus ile birlikte doğru orantılı olarak tüketim ve üretim faaliyetlerinde artış meydana gelmektedir. Talebe cevap vermek için gelişen sanayi ve teknoloji ile birlikte karbon salınım miktarlarında da artış olmaktadır. Karbon salınımı, sera etkisi nedeni ile ekosistemi ve iklimi bozarak çevresel sorunlara yol açmaktadır. Karbon ayak izi, birim karbondioksit cinsinden ölçülen, üretilen sera gazı miktarı açısından insan faaliyetlerinin çevreye verdiği zararın ölçüsüdür. Çeşitli hesaplamalar ile belirlenen bu zarar yapılan faaliyetlere göre değişiklik göstermektedir. Karbon ayak izi kendi içerisinde 2’ye ayrılmaktadır; doğrudan/birincil ayak izi ve dolaylı/ikincil ayak izi.
Birincil ayak izi evsel enerji tüketiminden ve fosil yakıtların yanmasından ortaya çıkan doğrudan CO2 emisyonlarının ölçüsüdür.
İkincil ayak izi kullandığımız ürünlerin tüm yaşam döngüsünden bu ürünlerin imalatı ve imalat sonrası kullanım ömürlerinin sonlanmasıyla ilgili olan dolaylı CO2 emisyonlarının ölçüsüdür.
Karbon ayak izinin hesaplanması ve raporlanması ile doğaya ne kadar karbon izi bırakıldığının öğrenilmesi mümkündür. BM İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi, Kyoto Protokolü, Avrupa Yeşil Mutabakatı, Paris İklim Anlaşması gibi unsurlar kapsamında alınan kararlar ışığında günümüzde uluslararası pazarlara üretim yapmak ve mevcut pazarların elde tutulması için kurum ve kuruluşların karbon ayak izinin hesaplanması hem rekabet gücünü artıracak hem de bu pazarlarda var olunması açısından devamlılığı sağlayacaktır. Bunun yanı sıra oluşan iklim değişikliğinin doğa ve insan üzerindeki etkilerinin azaltılması ve çevresel sorumlulukların yerine getirilmesi açısından önem kazanmaktadır.